KJELL LÖNNÅ

Kjell Lönnå är en av Sveriges ledande körprofiler. Han har varit körens ledare och organisatör sedan dess start 1965. Han arbetar bl.a. med radio- och TV-produktion, föreläser, håller workshops och framträder i olika underhållningssammanhang. Kjell har dirigerat många körer runt om i landet i sitt arbete med att utveckla och inspirera. Han har även komponerat körmusik och mottagit flera kulturutmärkelser.

Hösten 2013 gav han ut en memoarbok, "Sången är min". Vill du köpa den går det bra att göra det härEtt halvsekel till musik

I mer än ett halvsekel har han lett körer och till och med lyckats förvandla Sundsvall till Sångsvall. Få har som han gjort körsång och Sundsvall till begrepp.

Det började en gång, det var 1953, med att han bildade en kör i Elimkapellet vid Nytorget. Pappa Titus var pastor i församlingen och som andra frikyrkobarn var Kjell uppfödd med musik. Några år senare, 1965, bildade han Sundsvalls ungdomskör och det hela började ta fart. Från lokal företeelse blev kören snabbt internationell – turnerade till Libanon, Israel, Jordanien, England, Tyskland och USA. Samma år startade han Sundsvalls Kammarkör.

Under de år som gått har Kjell Lönnå sysslat med nästan allt i musik- och körväg. Han har även fortsatt med bildkonsten, som alltid funnits med i livet. Haft många utställningar och uppdrag. Återkommande tema i hans bilder är, naturligt-vis, musik. Kammarkören är hans äldsta musikaliska hjärtebarn; nästan lika gammal, från 1967, är den manliga KFUM-kören.
På 1970-talet kom Kjell Lönnå också på idén att få publiken med i sången. Så föddes Allsångs-konserterna, närmast en institution under ett antal år i Sveriges Television. Till dem lockade han en lång rad artister. Där sjöng allt från Tommy Körberg till Olle Adolphson, från Birgit Nilsson till Sissel Kyrkjebö. Något annat som är typiskt Lönnå: att hitta talanger. En hel rad har vuxit till soloartister i hans körer, från mer lokala som Elisabeth Modén-Hallgren till rikskända som Helen Sjöholm. Lönnås känsla för talang är utvecklad och fler än de har honom att tacka för en start på karriären.

Har någon hållit på så länge som Kjell Lönnå blir det inte bara en lång meritlista utan också ett antal traditioner. Den längsta är Julton i GA-kyrkan, i lagom stämning inför varje jul. Men också de jättelika körkonserter han i många år varje höst arrangerade i Globen. Det brukade vara så där 3000 körsångare som följde hans dirigentskap, en stor orkester, Filharmonikerna till exempel, och en handfull av landets mest kända artister.

Själv turnerar Lönnå runt till körer, körsamlingar och andra arrangemang som håller liv i denna folkrörelse med 650000 körsångare. I televisionen har han varit programledare både för stora insamlingsgalor – Röda fjädern, Flyktinggalan – och olika musik- och lekprogram. Alltid med samma entusiasm. Och så har han spelat in ett 20-tal LP och CD, varit förbundsdirigent i Riksförbundet Svensk Körsång, gjort andaktsprogram i radio, skapat litografier för olika ändamål. Och ständigt med dessa körer, Sundsvalls Kammarkör och KFUM-kören Sundsvall. På konserter i hemlandet, på turnéer till en lång rad länder. Med åren har han dock trappat ned på verksamheten. Men bara en aning.